Angreštové dezertní víno
Z angreštu vyrábíme výlučně víno dezertní.
Angreštové stolní víno je značně labilní.
Pomalu se čistí a
trpí mnohými vadami a chorobami.
Bobule angreštu se špatně lisují,a proto po
oprání a rozdrcení zalijeme drť horkou vodou v poměru
0,33 litru vody na 1 kg ovoce.Rozředěnou drť necháme
1 - 2 dny naležet,aby mírně nakvasila.Tím se drť
lépe lisuje a u červených odrůd přechází
barvivo do šťávy.
V 10 litrech vylisované šťávy z angreštu,ke
kterému byla přidána před lisováním voda,
rozpustíme 2,24 kg cukru a přidáme zákvas čistých
kultur kvasinek.Po rychlém rozkvašení a po ukončení
bouřlivého kvašení doplníme víno v kvasné nádobě
až po hrdlo a necháme je dokvášet při teplotě
asi 15°C.Po kvašení víno stáhneme z kvasnic a ke
stočenému vínu přidáme 1,2 kg cukru.Vyrobíme přibližně
11,5 litru dezertního vína.