Bylinkové vína

Víno z kořene kostivalu

2 až 5 čerstvých, umytých kořenů nadrobno nařezaných vyluhujeme 5 - 6 týdnů v litru přírodního bílého vína. Je to vynikající lék při chorobách plic.

Víno z kořene pivoňky červené plnokvěté.

Jednu čajovou lžičku kořene pivoňky vaříme ve 0,25 litru vína asi 5 minut. Pijeme 2 - 3x denně pomalu po doušcích.Víno se užívá při žloutence, jaterních a ledvinových chorobách, psotníku a epilepsii. Pijeme 2 - 3x denně pomalu po doušcích.

Víno z česneku medvědího

Hrst drobně nakrájených listů dáme do ¼ bílého vína,krátce povaříme ,scedíme, osladíme podle chuti medem a obden po douškách popíjíme.

Pelyňkové víno

Pelyňková nať,levandulová nať,majoránková nať,list máty peprné a list šalvěje po dílu.Zalijeme 100 díly bílého vína a necháme 8 dní v uzavřené láhvi. Potom slijeme přes pláténko a užíváme 4 lžičky denně na posílení žaludku a povzbuzení chuti k jídlu ,vždy 1 hodinu před jídlem

Březové víno

1l mízy svaříme s 200g cukru.Procedíme a necháme kvasit se 2 dcl vína ,1/3citrónu a lžičkou kvasnic. Vykvašené víno uzavřeme, po 4 týdnech stočíme do čisté láhve,přidáme kousek skořicové kůry,zapečetíme a necháme 12 týdnů odležet.

Hořec žlutý (Léčivé víno)

30-50 g drceného kořene hořce přelijeme 1 l bílého vína a necháme macerovat v dobře uzavřené láhvi za občasného protřepání po dobu 8-10 dnů .Po této době přefiltrujeme.Užíváme 2-3x denně před jídlem asi 50 ml.

Víno z jalovčinek (jalovec )

Na 500g usušených rozdrcených jalovčinek přidáme 700g cukru ,kvasinky Rýnské ,10g kys, citronové a půl balíčku živné soli . Směs doplníme vodou na 5 l a dáme do láhve, uzavřeme kvasným kloboučkem a necháme kvasit.Přefiltrujeme do láhví . Při žaludečních potížích se jednorázově užívá asi 20 ml.

Majoránkové víno

30 g suché majoránky (nať) vložíme na týden do 1 l kvalitního vína .Poté přecedíme přes pláténko.Užívá se po lžičkách pro uklidnění a při migréně.

Rozmarýnové víno

50g rozmarýny dáme do 3-4l dobrého přírodního vína.Necháme 3 dny louhovat. Použití :na osvěžení stařeckého srdce ,které ještě není nemocné,ale už není tak výkonné.Pijeme 2x denně po 1 dl.

Víno ze smetanky lékařské

Proti horečce. 2 velké kořeny smetanky nakrájíme a necháme 3 dny louhovat v ½ l bílého vína.Při horečce užíváme každou hodinu 1 malou skleničku.

Petrželové víno

Do 1 litru čistého přírodního vína dáme 10 stonků petržele i s listy,přidáme 1-2 pol. lžíce vinného octa . Povaříme 10 min na slabém ohni /pozor pění/Potom přidáme 300g pravého včelího medu a opět necháme 4 min slabě vařit Sklenice vypláchneme silným alkoholem a horké víno do nich nalejeme .Důkladně uzavřít . Na dně se utvoří usazenina ,která není škodlivá a můžeme jí vypít.Toto víno pro nemoci srdce se velmi osvědčilo , při slabostech srdce , při angíně pectoris .Když jednou ucítíš své srdce/ při změně počasí nebo při rozčílení/ užívej dvě,tři nebo více polévkových lžic vína denně a každé píchnutí od srdce jako by odfouklo.

Víno čubetové (čubet Benedikt)

Svaříme 10g čubetové natě na 100g dobrého přírodního vína ,zfiltrujeme a uložíme do menších láhví. Denně užíváme na lačný žaludek jednu větší odlivku.

Mátové víno na obklady

Hrst máty povaříme v litru vína .Používá se na obklady při žaludečních potížích nebo na plíce.Po přefiltrování můžeme pít denně 1 díl Víno z nádutě Pří žaludečních vředů se užívá ráno na lačno 1 malá lžička.4-5 listů nádutě se nadrobno poseká a vloží do 1 l vína bílého ,uloží se na jeden měsíc do chladna a temna.

Světlík lékařský

100g drobně nakrájeného světlíku lékařského přelijeme 1 l bílého vína a necháme v dobře uzavřené nádobě 8 dní macerovat.Poté scedíme přes plátno.Pije se asi 1 dcl večer před spaním při únavě očí a ke zlepšení zraku ,zvláště u starších lidí.

Šalvějové víno

80gšalvěje macerujme 10 dní v 1 l sladkého vína poté přecedíme přes pláténko a přecedíme. Podáváme 1 pol. lžíci po jídle k posílení psychiky u vnitřně labilních lidí.

Víno z nádutě (žen šen pokojový)

Pří žaludečních vředů se užívá ráno na lačno 1 malá lžička.4-5 listů nádutě se nadrobno poseká a vloží do 1 l vína bílého ,uloží se na jeden měsíc do chladna a temna.

Víno z pórku pro diabetiky

500g zeleného pórku,0,75 l trpčího bílého vína.Pórek nakrájíme na drobno, zalejeme vínem a necháme 24 hodin vyluhovat.Pak scedíme a uložíme do chladna.Užíváme ráno a večer max.0.5 dcl.

Vytvořte si webové stránky zdarma! Tento web je vytvořený pomocí Webnode. Vytvořte si vlastní stránky zdarma ještě dnes! Vytvořit stránky