Ostružinové víno


 

Ostružinové víno má specifickou příchuť i vůni a příjemnou barvu. Pro tyto vlastnosti vyrábíme z ostružin jak víno stolní, tak i dezertní.
Ostružiny rozdrtíme a drť necháme 1 až 3 dny naležet,aby získala vyšší barevnost a měla větší výlisnost.Po uležení necháme drť na sítech odkapat a zbylý podíl vylisujeme. Šťávu z odkapání i lisování smísíme.Takto získanou šťávu necháme vyčistit od kalů sedimentací.Odkalenou šťávu potom upravujeme pro kvašení.

Ostružinové stolní víno

K odkalené ostružinové šťávě přidáme na 10 litrů šťávy 2,5 litru vody, 2 kg cukru a
2 g živné soli.Šťávu pak necháme kvasit při teplotě 20°C. Po bouřlivém kvašení víno dolijeme a necháme dokvasit na kvasnicích. Vyrobíme přibližně 13 litrů stolního vína.

Ostružinové dezertní víno

Vylisovanou a odkalenou ostružinovou šťávu upraavíme pro kvašení přidáním 2,4 litru vody,2,7 kg cukru, 2 g živné soli a zákvasu čisté kultury kvasinek k 10 litrům šťávy. Bouřlivé kvašení má probíhat při teplotě 20°C.Po jeho ukončení přeneseme nádoby do místnosti s teplotou asi 15°C. Víno dolijeme a necháme na kvasnicích pozvolna dokvášet.Po úplném dokvašení přidáme ke stočenému vínu 1,2 kg cukru. Získáme přibližně 14,5 litru dezertního vína.

Vytvořte si webové stránky zdarma! Tento web je vytvořený pomocí Webnode. Vytvořte si vlastní stránky zdarma ještě dnes! Vytvořit stránky