Trnkové víno
Trnky
jsou pro výrobu vína velice vhodnou a neprávem
opomíjenou surovinou. Při správném výrobním
postupu můžeme z trnek připravit rubínově červené
víno, které se svou jakostí velice přibližuje révovým
červeným vínům nejlepší kvality.
Trnky mají být přezralé.Dobře použitelné
jsou i plody "přešlé mrazem". Z takových
trnek se šťáva mnohem lépe uvolňuje a ztrácí
částečně svíravou chuť po tříslovinách. Žlutozelená
barva šťávy čerstvých trnek přechází během
kvašení v barvu jasně červenou.Celá řada látek,které
dodávají vínu žádanou barvu, příjemnou chuť
a aroma , je obsažena ve slupkách a přecházejí
do šťávy buď pomoci tepla,nebo nakvašením.
Při tepelném postupu získávání šťávy
přidáme k plodům recepturou stanovené množství
vody,trnky rozmačkáme a hmotu zahříváme po dobu
20 až 30 minut při teplotě 65 až 70°C.Uvolněnou
šťávu scedíme a trnky vystřeme a vylisujeme.
Oba podíly šťávy smísíme,přidáme předepsané
množství cukru,živnou sůl,zákvas a necháme v
kvasné nádobě kvasit.
Při získávání šťávy nakvašováním
trnek zalijeme v kvasné nádobě celé plody horkým
cukerným roztokem v takové koncentraci,která je
uvedena v příslušném předpisu.Po vychladnutí přidáme
zákvas a živnou sůl.Směs necháme kvasit a občas
hmotou zamícháme.Asi po 1 týdnu,když přejde bouřlivé
kvašení,víno scedíme a trnky vystřeme a
vylisujeme.Oba takto získané podíly smísíme
jako v prvním případě, naplníme je do čisté nádoby
až po okraj hrdla a necháme při nižší teplotě
dokvášet.
Trnkové stolní víno
Na 10 kg trnek použijeme 10 litrů vody, 3 kg cukru, 3 g živných solí a zákvas.Šťávu získáme buď tepelným postupem,nebo nakvašením.Po úplném dokvašení a po druhém stočení naplníme víno do láhví,ve kterých ležením při 15°C získá teprve konečnou jakost.Podle tohoto předpisu vyrobíme asi 16,5 litru stolního vína.
Trnkové dezertní víno
Na 10 kg trnek použijeme 10 litru vody,3,5 kg cukru, 4 g živné soli a zákvas čisté kultury kvasinek.Při získávání šťávy a výrobním postupu se budeme řídit podle některých způsobů uvedených v úvodní části.Po dokvašení a stočení vína z kvasnic přidáme k vínu 1,3 kg cukru.Tímto způsobem vyrobíme přibližně 17,5 litru dezertního vína.Víno skladujeme buď v láhvích,nebo ve zcela naplněných demižónech při teplotě asi 15°C.Teprve po delším uchování získává víno na plné jakosti.