Trnkové víno


 

Trnky jsou pro výrobu vína velice vhodnou a neprávem opomíjenou surovinou. Při správném výrobním postupu můžeme z trnek připravit rubínově červené víno, které se svou jakostí velice přibližuje révovým červeným vínům nejlepší kvality.
Trnky mají být přezralé.Dobře použitelné jsou i plody "přešlé mrazem". Z takových trnek se šťáva mnohem lépe uvolňuje a ztrácí částečně svíravou chuť po tříslovinách. Žlutozelená barva šťávy čerstvých trnek přechází během kvašení v barvu jasně červenou.Celá řada látek,které dodávají vínu žádanou barvu, příjemnou chuť a aroma , je obsažena ve slupkách a přecházejí do šťávy buď pomoci tepla,nebo nakvašením.
Při tepelném postupu získávání šťávy přidáme k plodům recepturou stanovené množství vody,trnky rozmačkáme a hmotu zahříváme po dobu 20 až 30 minut při teplotě 65 až 70°C.Uvolněnou šťávu scedíme a trnky vystřeme a vylisujeme. Oba podíly šťávy smísíme,přidáme předepsané množství cukru,živnou sůl,zákvas a necháme v kvasné nádobě kvasit.
Při získávání šťávy nakvašováním trnek zalijeme v kvasné nádobě celé plody horkým cukerným roztokem v takové koncentraci,která je uvedena v příslušném předpisu.Po vychladnutí přidáme zákvas a živnou sůl.Směs necháme kvasit a občas hmotou zamícháme.Asi po 1 týdnu,když přejde bouřlivé kvašení,víno scedíme a trnky vystřeme a vylisujeme.Oba takto získané podíly smísíme jako v prvním případě, naplníme je do čisté nádoby až po okraj hrdla a necháme při nižší teplotě dokvášet.

Trnkové stolní víno

Na 10 kg trnek použijeme 10 litrů vody, 3 kg cukru, 3 g živných solí a zákvas.Šťávu získáme buď tepelným postupem,nebo nakvašením.Po úplném dokvašení a po druhém stočení naplníme víno do láhví,ve kterých ležením při 15°C získá teprve konečnou jakost.Podle tohoto předpisu vyrobíme asi 16,5 litru stolního vína.

Trnkové dezertní víno

Na 10 kg trnek použijeme 10 litru vody,3,5 kg cukru, 4 g živné soli a zákvas čisté kultury kvasinek.Při získávání šťávy a výrobním postupu se budeme řídit podle některých způsobů uvedených v úvodní části.Po dokvašení a stočení vína z kvasnic přidáme k vínu 1,3 kg cukru.Tímto způsobem vyrobíme přibližně 17,5 litru dezertního vína.Víno skladujeme buď v láhvích,nebo ve zcela naplněných demižónech při teplotě asi 15°C.Teprve po delším uchování získává víno na plné jakosti.

Vytvořte si webové stránky zdarma! Tento web je vytvořený pomocí Webnode. Vytvořte si vlastní stránky zdarma ještě dnes! Vytvořit stránky