Jahodové víno
Jahodová
vína se vyznačují jemnou vůni a pikantní chutí.Tyto
vlastnosti jsou zvlášť výrazné, jestliže bylo víno
vyrobeno buď jenom z lesních jahod,nebo ze zahradních
jahod,ale s příměsí lesních jahod.Jahody pro výrobu
vína nesmějí být přezrálé, nemají být těsně
před sklizní chemicky ošetřeny a mají být zcela
svěží.
Plody zbavíme stopek a kalichů,aby víno
nedostalo travnatou příchuť.Jahody buď za tepla
,nebo za studena rozmačkáme.Drť necháme asi 1 až
2 dny odležet a potom ji šetrně
vylisujeme.Odkalenou šťávu upravíme na kvašení.
Kvašení má probíhat rychle. Jahodové víno se nemá
příliž dlouho skladovat,protože poměrně brzy ztrácí
aróma a stárne.
Jahodové stolní víno
10 litrů jahodové šťávy rozředíme 5 litry vody a přidáme 2,8 kg cukru a 16 g kyseliny citrónové.Přidáme též živnou sůl a zákvas.Kvašení má probíhat v teplém prostředí. Podle tohoto předpisu získáme přibližně 16,5 litru stolního vína.
Jahodové dezertní víno
Postup
přípravy jahodové šťávy je stejný jako při výrobě
jahodového stolního vína.
Odkalenou jahodovou šťávu upravíme pro kvašení
tak,že k 10 litrům šťávy přidáme
5 litru vody, 3,5 kg cukru, 15 g kyseliny citrónové,
živnou sůl a zákvas čisté kultury kvasinek. Takto
upravenou šťávu necháme bouřlivě kvasit v teplotě
prostředí 20°C. Po dokvašení ještě přidáme
1,1 kg cukru.Celkem získáme asi 17,5 litru dezertního
vína.