Šípkové víno

Šípkové
víno se s oblibou vyrábí v domácnostech,protože
má vysoký obsah vitamínů, zvláště vitamínu
C, a svéráznou osvěžující chuť.
K přípravě se používají plně zralé šípky.Místo
čerstvých šípků lze pro přípravu vína použít
i šípky sušené.1 kg sušených šípků odpovídá
2,5 kg šípků čerstvých. Abychom však uchovali
ve víně co nejvíce vitamínu C, který je v tomto
nápoji velice stabilní, používáme k výrobě šípkového
vína především šípky čerstvě natrhané.
Při výrobě vína se používají šípky
celé.Nemusíme je zbavovat stopek a okvětí. Předem
odvážené množství šípku nasypeme do přiměřeně
velké láhve,demižónu nebo i jiné nádoby se širším
hrdlem.Zvlášť vhodné jsou asi čtyřlitrové,tzv.okurkové
sklenice. Šípky zalijeme horkým roztokem cukru.Po
vychladnutí přidáme zákvas čisté kultury
kvasinek
Nádobu uzavřeme kvasnou zátkou a necháme
rozkvasit při teplotě 20°C.V průběhu kvašení
klesají šípky postupně ke dnu.Jakmile téměř všechny
šípky klesnou a kvašení viditelně ustává,tekutý
podíl ihned hadičkou stočíme a oddělíme jej od
šípků a kalů. Víno stočíme do čistého demižónu
nebo jiné nádoby až po samou zátku.Takto ošetřené
víno můžeme nechat ležet při nižší teplotě
několik měsíců a z případných usazenin je
potom stočit do láhví.Z šípků připravujeme
podomácku převážně dezertní víno.
Šípkové dezertní víno
Na
1 kg čerstvých šípků použijeme roztok připravený
z 2,5 litru vody a 0,75 kg cukru. K roztoku přidáme
zákvas čisté kultury kvasinek, 1 až 2 g živné
soli a 6 g kyseliny citrónové.Po stočení z
kvasnic přidáme k vínu ještě 0,3 kg cukru.Tímto
způsobem vyrobíme přibližně 3 litry dezertního
šípkového vína.
Šípky,které zůstanou v kvasné nádobě po
stočení vína,můžeme ještě jednou použít.
Nalijeme na ně cukerný roztok jako v prvním případě
spolu se zákvasem čisté kultury kvasinek a ostatními
složkami.Směs necháme kvasit při teplotě 20°C
a víno dokvášet při teplotě asi 15°C.Tímto
způsobem získáme šípkové dezertní víno stejné
jakosti jako z prvního kvašení.
