Ostružinové víno

Ostružinové
víno má specifickou příchuť i vůni a příjemnou
barvu. Pro tyto vlastnosti vyrábíme z ostružin
jak víno stolní, tak i dezertní.
Ostružiny rozdrtíme a drť necháme 1 až 3
dny naležet,aby získala vyšší barevnost a měla
větší výlisnost.Po uležení necháme drť na sítech
odkapat a zbylý podíl vylisujeme. Šťávu z odkapání
i lisování smísíme.Takto získanou šťávu necháme
vyčistit od kalů sedimentací.Odkalenou šťávu
potom upravujeme pro kvašení.
Ostružinové stolní víno
K
odkalené ostružinové šťávě přidáme na 10
litrů šťávy 2,5 litru vody, 2 kg cukru a
2 g živné soli.Šťávu pak necháme kvasit
při teplotě 20°C. Po bouřlivém kvašení víno
dolijeme a necháme dokvasit na kvasnicích. Vyrobíme
přibližně 13 litrů stolního vína.
Ostružinové dezertní víno
Vylisovanou a odkalenou ostružinovou šťávu upraavíme pro kvašení přidáním 2,4 litru vody,2,7 kg cukru, 2 g živné soli a zákvasu čisté kultury kvasinek k 10 litrům šťávy. Bouřlivé kvašení má probíhat při teplotě 20°C.Po jeho ukončení přeneseme nádoby do místnosti s teplotou asi 15°C. Víno dolijeme a necháme na kvasnicích pozvolna dokvášet.Po úplném dokvašení přidáme ke stočenému vínu 1,2 kg cukru. Získáme přibližně 14,5 litru dezertního vína.
