Jablečné víno

Chceme-li
vyrobit podomácku nejen chutné,ale i čiré jablečné
víno bez zákalu,pak musíme použít pouze plně
zralá a zdravá jablka.Vhodné jsou odrůdy s dostatečným
obsahem cukru i kyselin a se světlou dužinou,která
na vzduchu co nejméně hnědne.
Lze použít i padaná jablka,která jsou však
již zralá a zdravotně nezávadná. Jablečná drť,
šťáva i víno jsou velice náchylné k hnědnutí,a
proto se máme vyvarovat každého zbytečného
provzdušování,a to zvláště při stáčení
vína.
Jablečné stolní víno
K
10 litrům jablečné šťávy z plně zralých jablek
sladkých odrůd přidáme 1,1 kg cukru. Po vykvašení
získáme asi 10 litrů stolního vína.
Do 10 litrů jablečné šťávy ze středně
kyselých a méně zralých jablek přidáme 1,25
litru vody a 1,6 kg cukru.Vyrobíme asi 12 litrů
stolního vína.
Na 10 litrů jablečné šťávy z kyselejších
a nezralých jablek přidáme 2,5 litru vody a 2,2 kg
cukru.Vyrobíme asi 14 litrů stolního vína.
Protože jablka obsahují málo tříslovin,
doporučuje se přidat buď trnky,nebo jedlé jeřabiny
v množství asi 250 g na 10 kg jablek.
Jablečné dezertní víno
Pro
dezertní jablečné víno používáme buď středně
zralá,nebo plně zralá jablka takových odrůd,které
mají větší obsah kyselin.Dezertní jablečné víno
můžeme také upotřebit pro další úpravu na vína
kořeněná.
Do 10 litrů jablečné šťávy přidáme 1,5
litru vody a 2,2 kg cukru.Ke šťávě přidáme zákvas
čisté kultury kvasinek a necháme ji kvasit při vyšší
teplotě.Po bouřlivém kvašení víno dolijeme a
necháme dokvášet za nižší teploty.Po dokvašení
přidáme k vínu 1,2 kg cukru.Tímto způsobem vyrobíme
asi 13 litrů dezertního jablečného vína.
