Bezinkové víno

Plně
zralé plody bezu černého ,zvané bezinky,zbavíme
stopek a smísíme je s menším množstvím vody.Směs
krátce povaříme, abychom usnadnili lisování. Drť
necháme potom 12 hodin odležet,načež ji
vylisujeme.
Bezinkové stolní víno
10
litrů šťávy zředíme 5 litry vody a přidáme
2,7 kg cukru.K takto upravené šťávě přidáme
zákvas a necháme jí kvasit. Po bouřlivém
kvašení buď víno ihned stočíme z
kvasnic,nebo je dolijeme vínem a
necháme na kvasnicích kratší dobu dokvášet.
Podle uvedeného předpisu vyrobíme přibližně
16,5 litru stolního vína.
Bezinkové dezertní víno
K 10 litrům bezinkové vyčiřené šťávy přidáme 5 litru vody a 3,3 kg cukru.Do takto upravené šťávy dáme zákvas čisté kultůry kvasinek.Šťávu necháme rychle rozkvasit při vyšší teplotě.Po bouřlivém kvašení víno doplníme nebo stočíme do menší nádoby a necháme dokvasit.Po stočení vína z kalů přidáme 1,3 kg cukru.Vyrobíme asi 17,5 litru dezertního vína.
